Petak, 12 Veljača 2021 12:04 Napisao/la
Objavljeno u Odgojne skupine

OBLAČIĆI

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Roditelji korisnici Dječjeg vrtića Dubrava suglasni su s objavom fotografija na internetskoj stranici Dječjeg vrtića Dubrava te su sve fotografije objavljene uz potpisanu privolu roditelja. Fotografije su dio pedagoške dokumentacije. Sukladno Zakonu o Provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018) ljubazno molimo sve roditelje koji fotografiraju djecu ili snimaju tijekom javnih nastupa i druženja da svakako vode brigu o zaštiti i privatnosti djece te nigdje ne objavljuju fotografije i videozapise.

Tekstovi i fotografije na stranici www.djecji-vrtic-dubrava.hr vlasništvo su Dječjeg vrtića Dubrava i ne smiju se prenositi bez prethodnog odobrenja.

 

 

 PRESJEK AKTIVNOSTI TIJEKOM TRAVNJA I SVIBNJA 

U ovom su dvomjesečnom razdoblju kroz različite vrste aktivnosti i poticaja djeca usvajala iskustva i spoznaje o nizu tematskih područja, neka od njih navedena su u nastavku:

* Blagdan Uskrsa

* 22.04. Dan planeta Zemlje; projekt "Eko vilenjaci" (posjet reciklažnom dvorištu općine Dubrava)

* 04.05. Sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca; suradnja s VZO Dubrava; pokazna vježba za djecu

* 14.05. Majčin dan

* 15.05. Dan obitelji

* Svijet kukaca i insekata

 Također, u sklopu projekta "Sigurniji vrtić" ostvarena je suradnja sa stručnim suradnicima; pedagoginja i zdravstvena voditeljica u odgojnim su skupinama provodile radionice s tematikom emocija te reagiranja i ponašanja u izvanrednim okolnostima (primjerice potres), pružanja prve pomoći i sl.  

U svibnju su u suradnji sa zdravstvenom voditeljicom provedena i antropometrijska mjerenja. 

ALBUM; TRAVANJ I SVIBANJ

IMG 20230605 WA0119

 

PRESJEK AKTIVNOSTI TIJEKOM OŽUJKA

Potaknuti buđenjem prirode krenuli smo je detaljnije promatrati; njene boje, način na koji se budi, tko su vijesnici koji najavljuju dolazak proljeća?! Sunčeva toplina sve nas je češće prizivala van na druženje i stjecanje novih spoznaja o prirodnoj okolini. 

https://photos.app.goo.gl/3SQA7ZWXXDDprQNh9

IMG 20230406 WA0007

 

 

PRESJEK AKTIVNOSTI TIJEKOM SIJEČNJA

Nakon vikenda ispunjenog snijegom i zimskim radostima djece odlučili smo, prateći interes djece u skupini, dodatno potaknuti dječju pažnju aktivnostima vezanima uz nastanak snijega. Djeci nudimo fotografije uvećanih snježnih pahulja za promatranje i povećalo. Kroz kratke tekstove "Što je snijeg?" i "Zašto zimi pada snijeg?" nastojimo djeci približiti apstraktne pojave u prirodi, a slikovnicama "Snježni prijatelji" i "Murko na snijegu" potaknuti i produbiti pozitivne emocije kod djece. Kroz niz glazbenih i likovnih aktivnosti djeci pružamo priliku izraziti se kroz umjetnički izričaj.

Današnja su djeca naučena kako se stvari odvijaju brzo i da ono što žele dobiju odmah. Kroz eksperiment kristalizacije soli nastojimo im pokazati kako se čarolija otkriva u čekanju. Zajedno promatramo cijeli proces, bilježimo, razgovaramo o tome što se događa i što bi se moglo dogoditi. Nakon uspješnog procesa kristaliće soli i travku prekrivenu mrazom promatramo pod svjetlosnim mikroskopom. To je prava čarolija!

Tijekom zimskog perioda djeca učestalije obolijevaju od viroza i prehlada, pa smo odlučili formirati novi centar aktivnosti - Ordinacija Doktora Oblačića gdje djeca uživaju u simboličkoj igri. Naša zdravstvena voditeljica Jelena dolazi u skupinu i pokazuje djeci niz medicinskih postupaka detaljno objašnjavajući svaki dio postupka na djeci primjeren način što oni s velikim interesom prate i postavljaju dodatna pitanja.

 

https://photos.app.goo.gl/MjfMMmBTkJj2YzCY6

 

 

PREDBLAGDANSKO RASPOLOŽENJE U ODGOJNO - OBRAZOVNOJ SKUPINI OBLAČIĆI

Mjesec prosinac su u našem vrtiću obilježile pripreme za nadolazeće blagdane. Zapalili smo prvu adventsku svijeću na adventskom vijencu i započeli s odbrojavanjem dana do Božića na adventskom kalendaru.

Čistili smo čizmice za dolazak Sv. Nikole, učili prigodne pjesmice uz pratnju instrumenta koje smo zajedno izveli na internoj priredbi povodom dolaska Sv. Nikole koji nam je podijelio poklone. 

Izrađivali smo ukrase za božićno drvce, posadili pšenicu, redovito ju zalijevali i promatrali proces rasta. Nekoliko dana prije Božića okušali smo se u izradi božićnih kolačića koje smo kasnije s velikim užitkom kušali i podijelili s prijateljima drugih odgojno-obrazovnih skupina. Ukrasili smo sobu dnevnog boravka i formirali novi centar aktivnosti, "Radionica Djeda Mraza".

U goste nam je stiglo Kazalište Gavran s predstavom "Bjelobradi nosi darove" što je djecu posebno razveselilo, a posebice slatki paketići koje im je Bjelobradi osobno uručio. Veselje i iskrena dječja radost ispunili su naša srca.

 

https://photos.app.goo.gl/N2drTu7FBQPXqeCN8

JESEN U ODGOJNO - OBRAZOVNOJ SKUPINI OBLAČIĆI

  Mjesec rujan u skupini Oblačići obilježila je prilagodba djece na novi prostor, odgojiteljice, prijatelje i pravila skupine. U ugodnoj atmosferi upoznajemo jedni druge, rastemo i učimo, istražujemo svoju okolinu. 

Svaki sunčani dan koristimo za boravak na svježem zraku jer tako jačamo imunitet, brinemo o zdravlju i usavršavamo motoričke sposobnosti djece.

  U listopadu smo održali Jesensku svečanost, zahvalu za plodove zemlje, prigodno obilježili Dane kruha i Dan jabuka.

U sobi dnevnog boravka naše skupine formirali smo novi centar aktivnosti "Čarobna jesen", a plodove jeseni prikupila su djeca zajedno sa svojim roditeljima, bakama, djedovima.

Presjek aktivnosti možete pogledati na linku.https://photos.app.goo.gl/iGXAGetErLFeMLzh8

 

Svibanj je protekao vrlo veselo u duhu spremanja za završnu svečanost na kojoj su "Oblačići" nastupili točkom "U kokošinjcu". Nismo zaboravili obilježiti niti Međunarodni dan vatrogasaca te su nam vatrogasci iz DVD-a Dubrava pokazali vježbe i opremu. "Oblačići" su isprobali opremu vartogasaca i zaključili da je jako teška te da je pod njom vruće. Napravili smo i jednostavan eksperiment "Na koje sve načine možemo ugasiti vatru osim vodom?" Nakon toliko iskustava koja su djeca doživjela, naravno da smo u našoj sobi dnevnog boravka morali napraviti vatrogasnu postaju.  :) 
Na našem dvorištu pronašli smo mnoštvo kukaca koji su provirili iz zemlje jačanjem sunčevih zraka. Viđeno smo prenijeli na papir različitim likovnim tehnikama.
U šetnji sajmom pogledali smo piliće, pure i guske... Kako smo im otpjevali nekoliko pjesmica bili smo nagrađeni sunčanim naočalama koje su dobila sva djeca :)
Godišnji projekt "Socioemocionalni razvoj" zaokružili smo individualnom mapom dječjih osjećaja, lutkarskim improvizacijama i stolno-manipulativnim igrama.

Presjek aktivnosti možete pogledati na linku.https://photos.app.goo.gl/pUwfuyW2vwqvQNPs9

Mjesec travanj obilježio je posjet Uskrsnog zeca koji nas je nagradio čokoladnim jajima, a mi smo mu zauzvrat napravili priredbu koja je bila ispunjena srećom, veseljem, pjesmicama, plesom i recitacijama. Osim zeca posjetilo nas je i kazalište koje je pripremilo lutkarsku predstavu pod nazivom "Tko sam, što sam?". Nezaobilazna aktivnost za blagdan Uskrs je bojanje pisanica koja nije izostala ni ove godine. U travnju obilježavamo i Dan planete Zemlje. Kroz slikovnicu " Pismo iz Zelengrada" upoznali smo se gdje završava smeće te kako ga na pravilan naćin zbrinuti. "Oblačići" su tako izrazili svoje znanje kroz crtež što rastužuje, a  što veseli planetu Zemlju. Na kraju mjeseca upoznali smo se što raste u vrtu, voćnjaku i cvjetnjaku te smo se kroz kratke i edukativne videozapise upoznali s alatom koji se koristi za obradu zemlje, te kako treba pripremiti zemlju za sijanje, odnosno sađenje. 

Aktivnosti kroz mjesec travanj možete pogledati na linku. https://photos.app.goo.gl/q5dd4SyyzEwwfH2v5

 

20220407_150149.jpg

 

 

 

 

 Kroz mjesec OŽUJAK Oblačići su zaključili da se priroda počinje buditi. Sramežljivo su počele provirivati visibabe, šafrani i jaglaci, a djeca su ih odmah zapazila. Osim što su prvi vjesnici proljeća provirivali iz travki, procvale su i voćke. Oblačići su svoja zapažanja prenijela na papir kroz razne likovne tehnike. Prigodnim čestitkama obilježili smo Dan očeva. Za prvi dan proljeća poslušali smo Vivaldijevu skladbu "Proljeće" i okušali se u plesu pisanja. 22.03. obilježili smo Dane voda kroz razne aktivnosti, pjesmice, recitacije, ispitivanje svojstva vode, igre vodom koje smo provodili cijeli tjedan... Nezaoblizane su bile i štenje okolicom vrtića, posjeti obližnjim igralištima, razno razni poligoni kojima se razvija gruba motorika.  Sve u svemu ožujak nam je dao mnoštvo darova i poticaja za aktivnsoti, a u linku možete pogledati dio atmosfere tijekom ovoga mjeseca.
https://photos.app.goo.gl/TCJB4CxQ9GVHC6mD7

20220322_090224.jpg

 

 SIJEČANJ nam je sa sobom donio prehlade i bolesti te  je u sobi dnevnog boravka „Oblačića“ oformljen novi centar „Kod liječnika“  gdje su djeca imala priliku upoznati se s novim pojmovima (stetoskop, epruveta…), baratati s novim predmetima ( zavoji, flasteri, injekcije, epruvete…). Ponovili smo i to da je higijena pola zdravalja, ali i da je u zdravom tijelu zdrav duh. Cjelokupni dojam zaokružili smo posjetom hitne te vožnjom kolima hitne pomoći u suradnji sa zdravstvenom voditeljicom te smo tako obilježili Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. 
U tjednu Valentinova razgovarali smo, čitali priče, oponašali i prepoznavali emocije. Tako smo kroz igru, priče i lutkarske improvizacije razvijali empatiju i socio-emocionalni razvoj-

Promatrajući dječju igru oformili smo i centar „Dućan“ . Djeca svakodnevno odlaze u kupnju, razvijaju predmatematičke vještine, pristojnost, čekanje na red, a od kupljenih namirnica često nastaju zanimljive kreacije u centru kuhinje.
Kraj VELJAČE kako to inače i biva u ovo vrijeme postaje najveselije i najšarenije razdoblje u godini kada svatko, bar na jedan dan, postaje superheroj, omiljena životinja, vila, čarobnjak ili nešto treće. Vrić je posjetio i kalun Čupko. U povorci smo prošetali Dubravom , a na kraju smo se počastili krafnama
 Aktivnosti možete pogledati ovdje. https://photos.app.goo.gl/3YUeqNWEdLAWapG69
 

20220301_093825.jpg

 

Kako nam postaje sve hladnije "Oblačići" su primijetili da se u prirodi događaju neke promjene. Ujutro nas čest po izlasku dočeka magla i mraz, a na drveću više nema niti jednog listića. To nas je potaknulo da porazgovaramo o tome što sada rade životinje i kako se pripremaju za zimu. Upoznali smo se sa šumskim životinjama koje su bliske djeci te smo im izrađivali kućice, koje su nam kasnije služile za dramski prikaz. U prosincu smo izradili adventski kalendar koji je bio poticaj za pristojno ponašanje, zajedniču igru, dijeljenje, a posjetila su nas i dva posebna gosta- Sveti Nikola i Djed Mraz koji nas nisu zaboravili nagraditi. Svetom Nikoli vodenim bojama smo bojali čizmice, a Djeda Mrazu smo pekli kolačiće i radili ukrase za bor. Na Sv. Luciju posijali smo pšenicu o kojoj smo brinuli do Božića, kada su ju djeca zajedno s božićnim čestitkama odnijela kući.

Aktivnosti možete pogledati ovdje. https://photos.app.goo.gl/G1sKDTtbu8g9Y9oV6

 

Tijekom rujna i listopada, u novoj pedagoškoj godini, upoznali smo se s novim prijateljima i prostorom gdje ćemo boraviti narednih godinu dana.Nakon uspješno uspostavljene socio-emocionalne veze među svom djecom avantura je mogla započeti. Upoznali smo se s darovima koje nam je donijela jesen, a sve zaokružili s jesenskom svečanošću.

Aktivnsoti možete pogledati ovdje. https://photos.app.goo.gl/KzGfWnQJnUhiik8h8

 

 

 

 

 Dolaskom ljepšeg vremena bilo je teško ne primijetiti kako se priroda počela buditi. "Oblačići" su zaključili da nam dolazi godišnje doba proljeće. U šetnji okolicom našeg vrtića upoznali smo prve vjesnike proljeća. Ubrzo je garderoba i naša soba bila prepuna cvijeća (što živog, što dječjih uradaka). Kako je u prirodi bivalo sve veselije i glasnije, u našoj sobi dnevnog boravka oformili smo cenar sviranja gdje su i djeca imala priliku izrađivati šuškalice od različitih materijala te opažati koji predmet daje jači, odnosno slabiji zvuk.  Osim glazbenog centra, na osnovi praćenja dječjeg interesa, oformili smo i centar farme. Kroz slikovnice upoznali smo i ponovili kako se koja domaća životinja glasa (sad znamo da konj ne njiha već hrže :) ), nazive mladunaca, što nam koja životinja daje ( tako znamo da krava pije vodu, ali daje mlijeko, iako se još ponekad zabunimo pa kažemo da pije mlijeko i daje vodu :) ali zato više ne đihamo konjića već ga jašemo :) ), znamo i što koja životinja jede i kako se zove nastamba u kojoj živi.
U suradnji s Vama uredili smo drvo na našem igralištu za Uskrs. Pozorno smo tražili jaja na drvetu i bili jako ponosni, a posjetio nas je i uskršnji zec. U tjednu zdravlja oformili smo centar liječnika, govorili smo o zdravoj prehrani i važnosti svakodnevne tjelovježbe pa smo tako zaključili da nam srce puno brže kuca u nekoj fizički težoj aktivnosti. U dječjoj enciklopediji vidjeli smo da se ispod naše kože nalaze tvrde kosti koje smo tražili na našem tijelu. Djeca su se prisetila da kada idu doktoru moraju vaditi krv, a ona teće našim venama. Obilježili smo i Dan voda razgovorom o važnosti vode, a sve skupa smo zaokružili s Danom planete Zemlje kroz razne aktivnsoti razvrstavanja otpada, likovne aktivnosti.

IMG 20210225 104152

Fotografije aktivnosti možete pogledati ovdje. https://photos.app.goo.gl/Pbxe2jTMDGK1Eewd8

MAŠKARE

Veljača, najkrajći mjesec u godini ujedno je i najveseliji, najzanimljiviji i najmaštovitiji za odrase i za djecu. 
Maškare u skupini "Oblačići" obilježili smo oblačenjem kostima prema izboru djeteta, a odgojiteljice su pripremile mnoštvo zabavnih aktivnosti kao što su: popunjavanje plohe salvetama, memorry, slagalice, pjevanje prikladnih pjesmica, ples pod maskama, gađanje klauna, gdje smo razvijali dječju kreativnost, maštu, koncentraciju, pažnju, preciznost pokreta, pozitivnu sliku o sebi.
Da veselje i sreća ne ostanu samo u vrtiću, prošetali smo u povorci kroz Dubravu gdje smo dobili slatkiše, a za užinu smo se počastili krafnama.

sadrzaj 2 5ffebc35c7019

Kratak presjek kroz fotografije možete pogledati ovdje. https://photos.app.goo.gl/Li1QS1ntsYjYSj826

Pročitano 3686 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 19 Rujan 2023 07:21
Više u ovoj kategoriji: « RIBICE MUDRICE »

Awesome Image

Osim redovnog 10-satnog programa, u vrtiću se provodi i program predškole (minimalni program u trajanju od 250 sati) te  našim najmlađima nudi (4.-7.god.) pohađanje kraćeg engleskog i sportskog programa.

Korisni linkovi

Radno vrijeme

  • Ponedjeljak-Petak 06:00-17:00

Brzi kontakt

Dječji vrtić Dubrava

  • Radnička ulica 8,
    10 342 Dubrava,
  • 01/2725-053
    vrtic.dubrava@gmail.com
  • vrtic.dubravaodg@gmail.com
  • 099 3822 622