Petak, 12 Veljača 2021 12:04 Napisao/la
Objavljeno u Odgojne skupine

RIBICE

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

 

 

Jesen u odgojnoj skupini RIBICE

U veseloj atmosferi upoznajemo se, rastemo i učimo, istražujemo svoju okolinu, manipuliramo predmetima. Upoznajemo i koristimo likovne tehnike, uživamo u glazbi i glazbenim aktivnostima.
Jesen u našoj skupini na početku je obilježila adaptacija novoupisane djece. Adaptacija je vrijeme prilagodbe na vrtić koja je za svako dijete različita i izazovna.
Osluškivanjem potreba djece planirali smo aktivnosti primjerene njihovoj dobi i razvoju.
Uz obiteljski centar, centar kuhinje te tijekom samostalnog pranja ruku i jela djeca stječu nove spoznaje i vještine potrebne za život. Uz pjesme s pokretom i slikovnice upoznali smo se sa  jesenskim plodovima. Promatrali smo promjene u prirodi, koristili škarice, otiskivali dlanove...
Svaki sunčani dan iskoristili smo za boravak na svježem zraku jer tako jačamo imunitet, poboljšavamo zdravlje i motoričke sposobnosti. Za kišnih dana djeca su imala prilike sudjelovati u tjelesnim aktivnostima u zatvorenom (poligon, strunjače, obruči, lopte, tobogan, tunel, senzomotorički elementi, diskovi za balansiranje...).
U listopadu smo održali Jesensku svečanost kako bismo se zahvalili za sve plodove koje nam Zemlje daje. Ugostili smo župnika koji je blagoslovio plodove, a kasnije smo se častili slasnim kiflicama i kolačima.

FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE  <<<

 

 

 

 

 

 

 

ZEČIĆI 2022./2023.

 

LIPANJ U ODGOJNO-OBRAZOVNOJ SKUPINI "ZEČIĆI"

Ovdje možete pogledati što smo sve radili, kako smo istraživali i kombinirali različite materijale. Pojavom toplijeg vremena prakticirali smo igre vodom i mnogo vremena provedenog na otvorenom, bilo to dvorište vrtića ili terasa sobe. Soba dnevnog boravka djece obogaćena je novim didaktičkim sredstvima od kojih su najpopularniji realistični prikazi kukaca. Modelirali smo tijestom i manipulirali rasipnim materijalom, tražili kukce, proučavali mrave, a naš povrtnjak je posjetila i bubamara. Pogledajte još mnogo toga na linku:  https://photos.app.goo.gl/CFoHkFfwFF5piGfk8

 

SVIBANJ U ODGOJNO-OBRAZOVNOJ SKUPINI "ZEČIĆI"

Mjesec svibanj proveli smo u već poznatom veselom i šarenom ritmu! Uz svakodnevne životno-praktične i radne aktivnosti kao što su oblačenje, svlačenje, pranje ruku, brisanje nosa i slično, provodili smo i tematske aktivnosti planirane prema aktualnom interesu djece. Tako smo posjet Dvd-a Dubrave nastavili simboličkom igrom gašenja vatre u našoj sobi, na gledanje dokumentarnog filma o slonovima nadovezali smo pjesme, brojalice i igre s temom slon. Stvarali smo, gradili, slikali i modelirali, a kišne dane kratili smo poligonima s različitim oblicima kretanja. Promatrali smo pojave u prirodi, proučavali pčele i leptire, brali cvijeće i igrali se na dvorištu. Ispitivali smo različite teksture, jačali svoja osjetila, mijesili slano tijesto, dijelili igračke, čitali priče i još mnogo toga.  Fotografije i videozapise možete pogledati ovdje: https://photos.app.goo.gl/1r81HH38HqTKpRq97

 

TRAVANJ U ODGOJNO-OBRAZOVNOJ SKUPINI "ZEČIĆI"

Proteklo vrijeme u našoj skupini bilo je vrlo dinamično, veselo i šaroliko. Bili smo jako aktivni na dvorištu vrtića, a za vrijeme kišnih dana uvježbavali smo spretnost, koordinaciju i ravnotežu na poligonima u sobi dnevnog boravka. Svakodnevno smo nastojali djecu poticati na samostalnost pri obavljanju životno-praktičnih aktivnosti stoga mokrih rukava i zaprljane odjeće nije nedostajalo! U više navrata i na fotografijama može se vidjeti empatičnost djece koja samoinicijativno pomažu drugoj djeci u takvim aktivnostima. Soba dnevnog boravka djece obogaćena je novim poticajima i sredstvima koja su djeci dobno i razvojno primjerena. Teme koje smo obrađivali uz prigodne priče, pjesme i igre prstima ujedno smo popratili i likovnim aktivnostima (tempera, kolaž, akvarel) kojima potičemo dječju kreativnost, stvaralaštvo, razvoj osjetila i vizualno-motoričku koordinaciju. Ne smijemo zaboraviti spomenuti da smo obilježili blagdan Uskrsa, bojali smo pisanice, a našu skupinu je posjetio zec koji nam je ostavio kartu s tragovima. Vještim snalaženjem na prostoru dvorišta pronašli smo čokoladne pisanice koje nam je sakrio Uskrsni zec. Fotografije i videozapise možete pogledati ovdje: https://photos.app.goo.gl/zCSTK6Uw4JQnCLEv6

Ožujak u odgojno - obrazovnoj skupini "Zečići"

Dolaskom ljepšeg vremena i buđenjem prirode puno vremena provodili smo vani. Vrlo često išli smo u šetnje i promatrali prirodu oko nas. Povremeno smo se poigrali i u parku. U ovom mjesecu napokon smo počeli koristiti i naše vrtićko dvorište, što je djecu izuzetno obradovalo. Aktivnosti unutar skupine birale smo prema interesu djecu, tako da smo se bavili tematikom proljeća i  istraživanjem svijeta oko nas. Sve to popratili smo raznim stolno - manipulativnim aktivnostima, glazbenim i likovnim aktivnostima, ali i čitanjem slikovnica te raznim poticajima koji su kod djece razvijali vizualnu, slušnu i taktilnu percepciju, ali i osjet mirisa. Uz sve te aktivnosti neizostavno je modeliranje tijestom u kojem djeca uživaju. 

Fotografije i videozapise možete pogledati ovdje: https://photos.app.goo.gl/1gZNHWWbaepw8HyX6

 

Veljača u odgjono - obrazovnoj skupini "Zečići"

Veljača je mjesec u kojem smo se ponajviše bavili osjećajima pa smo tako čitali sklop slikovnica o sreći, ljubavi, tuzi, ljutnji i strahu te na taj način razvijali sposobnost prepoznavanja i izražavanja emocija. Poticali smo i suradničku igru, razvoj empatije te brigu o drugima. Puno smo slikali, crtali, modelirali tijestom, pjevali i plesali. Obilježili smo Maskenbal i Valentinovo u skladu s dječjim godinama i razvojnim karakteristikama.

U suradnji s našom zdravstvenom voditeljicom Jelenom, oformili smo kutić liječnika, koji je kod djece izazvao veliki interes. Djeca su kroz simboličku igru liječnika stjecala iskustvo i spoznaje o okolini koja ih okružuje, a koja uključuje česte bolesti, prehlade i odlaske liječniku. Vrlo važno je naglasiti i fizičku aktivnost djece pa smo tako vrlo često išli u šetnje ili vježbali prirodne oblike kretanja na raznim poligonima u zatvorenom.

I dalje, svakodnevno potičemo životno - praktične aktivnosti te aktivnosti pogodne za razvoj fine motorike.  

Fotografije možete pogledati ovdje: https://photos.app.goo.gl/urZ93BEpB6j5mfCu6

 

Siječanj u odgojno - obrazovnoj skupini "Zečići"

Siječanj nam je pružio razne situacijske poticaje pogodne za istraživanje i poticanje razvoja djece u svim aspektima. Obzirom da je zima uistinu počela, djeca su rado promatrala prirodu i svijet oko sebe. Velik dio aktivnosti posvetili smo odjeći i obući koja nam je potrebna za hladno vrijeme kroz razne stolno - manipulativne poticaje.. Kad god smo bili u mogućnosti, vrijeme smo provodili u šetnji, uočavajući radnje i zbivanja oko nas (npr. vremenske prilike, životinje, ljude, promet..). Sve to, uvijek potkrepljujemo raznim vizualnim i auditivnim poticajima, likovnim i glazbenim aktivnostima te ono djeci najdraže - interaktivno čitanje priča. Kada zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ne idemo van, djeci je omogućeno kretanje u raznim oblicima na poligonu koji slažemo prema njihovim potrebama i mogućnostima.

 

Fotografije možete pogledati ovdje: https://photos.app.goo.gl/YgnuJq2tYb8zn7H56

 

Prosinac u odgojno - obrazovnoj skupini "Zečići"

Prosinac je mjesec obilježen blagdanskom radošću, srećom i veseljem. Djeci smo nastojale omogućiti raznovrsne aktivnosti koje potiču razvoj fine i grube motorike, kreativnost, maštu, koncentraciju, ali i socijalne oblike ponašanja, koji uključjuju suradnju, empatiju i toleranciju te razvoj prijateljskih odnosa. Izrađivali smo božićne ukrase, čestitke, kolačiće, pjevali smo božićne pjesmice, no ipak najveće doživljaje kod djece izazvali su Djed Mraz i Sveti Nikola, koji su posjetili naš vrtić i podijelili nam poklone.

Kalendarsku godinu uspješno smo završili, vođeni dječjim potrebama, a iza nas su dani puni dječje igre i istraživanja svijeta oko sebe.

Fotografije možete pogledati ovdje: https://photos.app.goo.gl/EGFzrWL5rT5HH8hL9

 

Studeni u odgojno - obrazovnoj skupini "Zečići"

Dio vremena i dalje provodimo na otvorenom, kada nam god to vremenske prilike omogućuju. Kada ipak nismo u mogućnosti izaći van, vrlo često slažemo poligon namijenjen tjelesnom i psihomotornom razvoju djece.

Prateći ineteres djece, detaljnije obrađujemo prijevozna sredstva i promet. Čitamo razne priče i slikovnice, usvajamo pjesmice i igre s pokretom, izrađujemo makete vozila te prometnice raznih oblika i veličina. Uz stolno - manipulativne aktivnosti (pridruživanje, umetanje, slaganje...) djeca razvijaju finu motoriku te spoznaju.

Fotografije možete pogledati ovdje: https://photos.app.goo.gl/J1nfve8CYY2GQ5AH6

 

Listopad u  odgojno - obrazovnoj skupini "Zečići"

Proces prilagodbe, koji je za svako dijete različit, ali izazovan, polako je iza nas. Djeca u veseloj atmosferi te poticajnom i kvalitetnom okruženju, istražuju, uče i razvijaju se. Velik dio vremena posvećujemo razvoju samostalnosti kod djece (pranje ruku, umivanje, služenje priborom za jelo i piće, obuvanje - izuvanje i sl.). Sve osmišljene aktivnosti i poticaji prilagođeni su dječjoj dobi i stupnju razvoja. Prateći njihove interese ofmorili smo jesenski istraživački centar sa raznim jesenskim plodovima, ali smo dio vremena posvetili i šumskim životinjama. Tematiku jeseni provodimo još i kroz razne druge aktivnosti kao što su likovne aktivnosti, glazbene aktivnosti, razne priče i slikovnice te stolno - manipulativne aktivnosti. Vrlo važan je i boravak na svježem zraku koji pozitivno utječe na zdravlje djece, ali i na cjelokupan razvoj.

Krajem listopada održali smo internu "Jesensku svećanost" kako bismo se zahvalili Zemlji za sve što nam daje.

Fotografije možete pogledati ovdje: https://photos.app.goo.gl/bmJhkBikny73fidv8

 

 

 

 

 

PUŽIĆI 2021./2022.

Presjek aktivnosti provedenih u odgojno-obrazovnoj skupini Pužići za razdoblje svibanj/lipanj

U ovom razdoblju trudili smo se što više vremena provoditi na otvorenom, prateći promjene u prirodi u okolini koja nas okružuje. Naši mali istraživači proučavali su mrave, bubamare, leptire i mnoštvo drugih životinja i kukaca koji su nas posjećivali u dvorištu dječjeg vrtića. Zatim smo sustavno provodili sklop aktivnosti vezanih uz vodu i prirodne materijale kao što su zalijevanje povrtnjaka, briga o cvijeću, igra vodom u kuhinji, pranje igračaka, prijenos pompona u vodi. U ovom razdoblju nastavili smo i godišnju temu, a upoznavali smo se s domaćim životinjama, kako se zovu, glasaju, pokreću, što jedu, a čak smo i „balirali“ sijeno kako bi životinje imale što jesti u vrtiću.

Jako smo se zabavljali, trčali, provlačili se, penjali, stvarali nova prijateljstva i surađivali. Svaki dan naučili nešto novo, napravili novo remek-djelo u raznim likovnim tehnikama, a najdraža u ovom razdoblju nam je bila akvarel. Naravno neizostavne su i dalje igre s pjevanjem, brojalice i instrumentalna glazba kojima razvijamo osjećaj za ritam i pamćenje.

Posebno želimo zahvaliti na uspješnoj suradnji s članovima VZO Dubrava, koji su nas posjetili i upoznali nas sa svojim zahtjevnim poslom, pokazali nam što se sve nalazi u vatrogasnim vozilima, koju opremu koriste, gdje se uključuje sirena, kako gase požar te još mnogo toga. 

 

FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI OVDJEhttps://photos.app.goo.gl/GWEoYto1Q4ZRvB6R6

 

 

Vesela atmosfera u "Pužićima" tijekom ožujka i travnja

Dolazak proljeća i ljepšeg vremena uvelike je razveselio svu djecu. Boravak na zraku od velike je važnosti za razvoj djece, stoga izlazimo na dvorište ili u šetnju kad god nam to vremenski uvjeti omogućavaju. Aktivnosti su bile prilagođene dječjim mogućnostima te su kroz svoja osjetila istraživali svijet oko sebe. Prirodu koja nas okružuje uz razne istraživačke aktivnosti, djeca su usvajala i kroz likovne aktivnosti, pjesme i igre s pjevanjem i  razne edukativne slikovnice. Valja naglasiti da smo u ovom periodu obilježili i blagdan USKRSA na djeci razumljiv i prilagođen način. Isto tako bili smo izuzetno usmjereni na životno - praktične aktivnosti i razvoj samostalnosti djece u svakodnevnim situacijama. 

FOTOFRAFIJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE: https://photos.app.goo.gl/ZHPRGrRL33uuha5V6

 

"Pužići na sladoledu"

Početkom mjeseca travnja, dobili smo poziv na sladoled u našu najdražu slastičarnicu "Dubrava." Đumo nas je ugostio i počastio najboljim sladoledom! 

Kako smo se proveli možete vidjeti ovdje: https://photos.app.goo.gl/JustoicSQkYPTByF6

 

Aktivnosti Pužića u siječnju i veljači

Ovaj vremenski period bio je vrlo raznolik i prepun različitih situacijskih poticaja i aktivnosti. Zima nam je omogućila nekoliko dana snijega pa su djeca vrijeme provodila u šetnji istražujući snijeg svojim osjetilima. Razne bolesti, viruse i prehlade povezujemo sa zimom, stoga smo u našoj sobi oformili centar liječnika za koji su djeca pokazala veliki interes, stjecala spoznaju o svijetu oko sebe, razvijala međusobnu suradnju i dogovor. U suradnji sa zdravstvenom voditeljicom Jelenom Šavorić u sklopu projekta "112 ZNAM NAZVATI I JA" u vrtić nam je došao tim hitne pomoći čiji su djelatnici djeci pobliže objasnili što to oni rade i čime se koriste u svome radu. Valentinovo i Maskenbal također smo obilježili u skladu s dobi djece i njihovim razvojnim karakteristikama.

Dolaskom toplih i sunčanih dana pojavljuju se prve proljetnice i ptičice koje djeca primjećuju, stoga sve to potkrepljujemo raznim glazbenim, likovnim i manipulativnim aktivnostima, a djeci je omogućeno samostalno istražiti miris i izgled cvijeća, dok za ptičice izrađujemo kućicu i hranilice.

A sada s nestrpljenjem čekamo vedre, tople dane i dugoočekivano proljeće. 

OVDJE MOŽETE POGLEDATI FOTOGRAFIJE: https://photos.app.goo.gl/7iZN8AngrRTkGb7L7

 

Prosinac u Pužićima

Mjesec prosinac obilježilo je iščekivanje blagdana, najljepše doba godine. Nastojali smo da svaki dan bude ispunjen veseljem i božićnim duhom. Djeci su bile ponuđene razne aktivnosti u kojima su mogli razvijati maštu, kreativnost, motoriku, njegujući pri tome prijateljske odnose i suradništvo. Čistili smo čizmice, sadili pšenicu, izrađivali božićne čestitke, ukrase za bor i šarene kolačiće. Koristili smo temperu, kolaž, pastele, bojice. Najveće veselje i najveći osmijeh na dječja lica izmamili su sveti Nikola i Djed Božićnjak koji su posjetili naš vrtić, a mi smo im pripremili prigodne pjesme i igrokaz.

Vođeni stručnim znanjem i individualnim potrebama djece završili smo ovu kalendarsku godinu. Iza nas su dani ispunjeni dječjom igrom i veseljem, ispunjene potrebe za kretanjem, istraživanjem upoznavanjem i spoznavanjem svijeta oko sebe.

OVDJE MOŽETE POGLEDATI FOTOGRAFIJE:  https://photos.app.goo.gl/AoVebRfBAn72DR4bA

 

Jesen u odgojnoj skupini Pužići

U veseloj atmosferi upoznajemo se, rastemo i učimo, istražujemo svoju okolinu, manipuliramo predmetima. Upoznajemo i koristimo likovne tehnike, uživamo u glazbi i glazbenim aktivnostima.
Jesen u našoj skupini na početku je obilježila adaptacija novoupisane djece. Adaptacija je vrijeme prilagodbe na vrtić koja je za svako dijete različita i izazovna.
Osluškivanjem potreba djece planirali smo aktivnosti primjerene njihovoj dobi i razvoju.
Uz obiteljski centar, centar kuhinje te tijekom samostalnog pranja ruku i jela djeca stječu nove spoznaje i vještine potrebne za život. Uz pjesme s pokretom i slikovnice upoznali smo se sa šumskim životinjama i jesenskim plodovima. Promatrali smo kišu, slušali recitaciju o kišobranu, koristili škarice, otiskivali dlanove...
Svaki šunčani dan iskoristili smo za boravak na svježem zraku jer tako jačamo imunitet, poboljšavamo zdravlje i motoričke sposobnosti. Za kišnih dana djeca su imala prilike sudjelovati u tjelesnim aktivnostima u zatvorenom (poligon, strunjače, obruči, lopte, tobogan, tunel, senzomotorički elementi, diskovi za balansiranje...).
U listopadu smo održali Jesensku svečanost kako bismo se zahvalili za sve plodove koje nam Zemlje daje. Ugostili smo župnika koji je blagoslovio plodove, a kasnije smo se častili slasnim kiflicama i kolačima.

Ovdje možete pogledati fotografije: https://photos.app.goo.gl/uBK5bRKwQtqfWTCu8

 

 

 

 

Roditelji korisnici Dječjeg vrtića Dubrava suglasni su s objavom fotografija na internetskoj stranici Dječjeg vrtića Dubrava te su sve fotografije objavljene uz potpisanu privolu roditelja. Fotografije su dio pedagoške dokumentacije. Sukladno Zakonu o Provedbi opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/2018) ljubazno molimo sve roditelje koji fotografiraju djecu ili snimaju tijekom javnih nastupa i druženja da svakako vode brigu o zaštiti i privatnosti djece te nigdje ne objavljuju fotografije i videozapise.

Tekstovi i fotografije na stranici www.djecji-vrtic-dubrava.hr vlasništvo su Dječjeg vrtića Dubrava i ne smiju se prenositi bez prethodnog odobrenja.

Poštovani roditelji ovdje možete pogledati fotografije našeg maskenbala.

Maskenbal u skupini "Pužići".

 

 

Pročitano 3442 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 03 Studeni 2023 12:18
Više u ovoj kategoriji: OBLAČIĆI »

Awesome Image

Osim redovnog 10-satnog programa, u vrtiću se provodi i program predškole (minimalni program u trajanju od 250 sati) te  našim najmlađima nudi (4.-7.god.) pohađanje kraćeg engleskog i sportskog programa.

Korisni linkovi

Radno vrijeme

  • Ponedjeljak-Petak 06:00-17:00

Brzi kontakt

Dječji vrtić Dubrava

  • Radnička ulica 8,
    10 342 Dubrava,
  • 01/2725-053
    vrtic.dubrava@gmail.com
  • vrtic.dubravaodg@gmail.com
  • 099 3822 622